Author Topic: Пројекат М 1723  (Read 899821 times)

Offline presko

• Hero Member
Re: Пројекат М 1723
« Reply #720 on: Yesterday at 10:14:36 PM »

Траке које прекривају кламфе сам урадио од самолепљивог тапета.

Ширине су 3mm и по сечењу сам их залепио на обележене позиције.

Почео сам од најдуже траке, ...

... па онда на једну па на другу страну.

Offline presko

• Hero Member
« Reply #721 on: Yesterday at 11:07:55 PM »

@Nenad Miklusev

Прво да се захвалим на честиткама.

Друго, хоћу да нагласим да си ипак Ти лидер што се тиче ове теме.
Почеци мог ангажовања на ИК 2 су везани за разговоре са Ацом Колом и за твоје радове, којих има доста, и што се тиче писаних као и обиља детаљних цртежа.
Нормално и данас те гњавим у личним контактима, а и убудуће ћу, надам се да нећеш замерити.

Ово за дуралну оплату сам знао, управо из твојих радова, али за овај други детаљ, за траке од дурала први пут чујем.
Не располажем ни са какви белешкама или текстовима о градњи авиона, само са фотографијама.
Тако се мој рад углавном базира на оном што видим на и протумачим са фотографија.

Једно од битних питања, на које нисам нашао поуздан одговор је, од чега је урађена структура крила, а то је врло битно због начина спајање оплате за њу. На фотографији, коју си управо ти поставио, види се да су рамењаче биле дрвена, а оков за везу са трупом метални.
На основу овога бих закључио да је комплетна структура крила била дрвена, а да је за оплату уместо класичне шпер плоче употребљен дуралуминијум (мој лични став, не мора да је тачан).
Да је структура била метална, на оплати би се видела гомила закивака.

На фотографији коју поседујем (добио сам је Бориса Циглића), ипак имам утисак да се ради о тракама залепљеним преко оплате. Виде се и позиције уздужника испод оплате, као и ондулације лима. Не наслућујем трагове нитни.

У сваком случају нечег има и ја ћу се потрудити да на моделу дочарам утисак овога, ма шта било.

С обзиром да сам у току преподнева одрадио радове из предходног поста, а и сам пост, сад додајем и одговор на твој коментар.

Ако имаш још неки коментар на ово или било шта друго у вези теме, прихватам сваку дискусију.

Offline Nenad Miklusev

• Full Member
    • AEROPOXY
« Reply #722 on: Today at 11:14:34 AM »
Pozdrav Preško,

Namera mi je bila da ti smanjim komplikacije oko detalja dok još nije kasno,  a informacije o konstrukciji crpim iz detaljnog prikaza konstrukcije i aviona IK-2 iz Godišnjaka Jugoslovenskog Vazduhoplovstva za  1936. godinu gde autor kaže:

Pouzdano znam da je na IK-2 drvo bilo samo na uzdužnim nosačima platna na trupu i šper oplata grbe iza glave pilota , sa prostorom za "prtljag". Sve ostalo je metal, i platno na repu i trupu.

Ako pronađem još neku fotografiju sa boljim detaljima, postaviću je u toku dana.

Pozdrav
N.
« Last Edit: Today at 11:16:57 AM by Nenad Miklusev »