Main Menu

Nekultura nekih clanova foruma

Started by scirocco, November 05, 2010, 05:53:26 PM

Previous topic - Next topic

scirocco

Cao drugari,evo mene da i ja kazem nesto mada ne znam koliko ce se moj glas cuti i da li neko od vas misli sto i ja.Nesto slicno sam pomenuo pre desetak dana u onim komentarima oko dorade foruma u rubrici kupujem prodajem.Pre nekih 2 meseca sam dosao do glanc novog DISCUSA od 2,6m preko nekog drugara iz Austrije.Model je stajao ja nisam imao vremena da ga spakujem u medju vremenu mi iskocili neki ne planirani troskovi tako da sam ga oglasio na forumu da je na prodaju i da je cena PO DOGOVORU.Javio se jedan clan foruma i uljudno me pitao da li bi prodao model bez servoa i baterije i koja bi bila cena.Odgovorio sam mu da bi prodao i da ponudi nesto pa cemo se dogovoriti oko cene,bas onako kako sam i napisao na oglasu CENA PO DOGOVORU.Sada ja dobijam odgovor koji me je maksimalno naljutio i recite vi meni drugari da li je ovo normalno ponasanje :PRIJATELJU,PA TI PPRODAJES RECI PRVI CENU,JEL SI VIDEO NEGDE DA SE UDJE U PRODAVNICU I DA TE PRODAVAC PITA POSTO je NJEGOVA ROBA? Mozda sam ja sve ovo pogresno shvatio ali mi se sve cini da je poruka malo nekulturnog konteksta sa obzirom da navedenog clana ne poznajem,mislim da treba imati postovanja prema ljudima i njihovoj svojini pa kakva god ta svojina bila.Ovom prilikom bi zamolio moderatore i vlasnike foruma da upozore neke clanove o pravilima koriscenja foruma,ako se nekome ne svidja nacin na koji neko nesto prodaje ne mora od njega ni da kupujeAko ne moze da pokaze MRVU POSTOVANJA i LJUDSKOSTI onda mislim da mu nije mesto u ovom hobiju za koji smatram da mnogi od nas nalaze dusevni MIR.

flugzeug

Ne bih da se miješam, ali ako smijem reći da razumijem u potpunosti šta želiš da kažeš. Dešavale su se slične stvari i meni ali mislim da ne treba da se nerviraš takvim stvarima; ja sam "pojedince" ignorisao iz sličnih razloga. Neću da kažem da si ti to pogrešno shvatio jer ne znam cijelu priču ali si sigurno pogrešno prihvatio. Ne treba takve stvari uzimati srcu nego držati do sebe, odgovoriti kulturno "nije roba za vas" i ćao. Znaš i sam da 100 ljudi ima 100 ćudi. A treba uzeti u razmatranje (kao što sam rekao ne znam cijelu priču) i drugu stranu, možda je više ispalo tako nego što je bilo mišljeno.

Nemoj se nervirati, kao što si sam rekao u ovom hobiju čovjek treba da nađe duševni mir, a ne da se nervira.

Sve najbolje...
()-()  (<--)
S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila!

gizmo

Mislim da si pogresno shvatio neciju zelju da izbegne cenkanje. Ima ljudi koji jednostavno ne umeju da daju svoju ponudu i boje se da ce ili reci previse pa se zeznuti, ili reci premalo, pa biti odbijeni.

tihi

sve to stoji ali zamisli da je on rekao cenu koja po tebi nedolazi u obzir i ti se jos uvredis sto potcenjuje nesto sto ti mislis da vredi vise i onda se ti uvredis pa da  covek da nebi dosao u tu situaciju bolje da pita koliko to kosta pa  ako mu odgovara da se dogovarate ili hvala lepo i dovidjenja to je moje vidjenje stvari    p.s nepoznajem ni kupca ni prodavca to je samo moje glediste stvari ,ali koliko ljudi toliko cudi  Pozdrav

Gatti.Gatozza

Po meni je sasvim ok, i daleko od nekulturnog to što te je čovek pitao za cenu. Čak naprotiv. Ne vidim u čemu je problem.

Bigneda

moje licno misljenje je da su prodavci bez cene i sa varijantama "po dogovoru" ili 'ponudite nesto"
nekulturni i lenji...

mrzi ih da se raspitaju i pogledaju na netu koliko to okvirno kosta i cekaju gomilu ponuda pa onda da vide oce li prodati to ili ne, totalno gubljenje vremena i njihovog i eventualnih kupaca !
da ti je ponudio 100 dinara ti bi se uvredio i potrosio i njegovo i svoje vreme bespotrebno, lepo stavis cenu pa kome odgovara javi se ili ponudi nesto...

misha

mislim da ovde nema ljutnje. ti verovatno znas koliko si model platio, kao i koliki je minimum novca za koji bi ga prodao.
nekulturno bi bilo da ti je rekao 10 eur. takodje mislim da je glupo napisati da prodajes nesto za recimo 150 eur i
da je moguc dogovor oko cene? suludo. kada bih nesto prodavao, mislim da bih napisao koja je cena koju zelim da dobijem
i to je to. ako zelis da se ljudi nadmecu po principu ko da vise, onda probaj e-bay ili limundo ili nesto slicno.

u principu stara su pravila (bez obzira da li je roba nova ii polovna)
- kada si prodavac uvek prodajes jeftinije nego sto bi zaista hteo, a kada si kupac uvek platis skuplje nego sto mislis da trebalo.
- roba vredi samo onoliko, koliko je neko spreman da plati za nju.

sta bi rekao da ti covek ponudi cenu koliko moze da se kupi u americi: 69$ (50eur)
http://www.nitroplanes.com/dics2arfrare1.html

svakom od nas je model koji imamo i nov i najbolji i najlepsi, ali cim nije u radnji on nije nov. i nema garancije, reklamacije i slicnih stvari.

dakle bez nerviranja. kazi mu tvoju cenu pa ako hoce, hoce. a ako nece, mozda ce neko drugi hteti.

scirocco

HVALA drugari svima, HVALA  flugzeug od tebe sam dobio naj objektivniji ,naj nepristrasniji  odgovor ,jos jednom HVALA svima dobio sam odgovore koje sam trazio.

saxpg

Quote from: scirocco on November 05, 2010, 10:05:35 PM
flugzeug od tebe sam dobio naj objektivniji ,naj nepristrasniji  odgovor

Mislim da si od njega dobio odgovor koji si zeleo da cujes, a od svih drugih si dobio realno stanje
stvari: kad nesto prodajes, stavis cenu i to je to... i ja sam misljenja da bi nekoga uvredila moja ponuda sem ako nije abnormalno velika.

misha

Quote from: saxpg on November 05, 2010, 11:34:39 PM
Quote from: scirocco on November 05, 2010, 10:05:35 PM
flugzeug od tebe sam dobio naj objektivniji ,naj nepristrasniji  odgovor

Mislim da si od njega dobio odgovor koji si zeleo da cujes, a od svih drugih si dobio realno stanje
stvari: kad nesto prodajes, stavis cenu i to je to... i ja sam misljenja da bi nekoga uvredila moja ponuda sem ako nije abnormalno velika.

upravo to. od gomile odgovora ti si izabrao jedan koji ti odgovara????????

tihi

jrlotpi

Jer to bila aukcijska prodaja, pa ko da vise njegov je, u tom slucaju je to bilo krajnje bezobrazno da se sazna cena.Kakva drskost od njega hoce da sazna za koliko para bi prodao model ,kao da on hoce da ga proda a ne da ga kupi ,neka mu nisi rekao cenu nisi kriv sto on nezna.U konkretnom slucaju sto je bio nevaspitan ako i pogodi cenu iz nekog pokusaja uzeo bih u obzir samo prvih pet pokusaja ako ubode cenu posle 5. pokusaja ne bi prihvatio.Jos ako je insistirao na ceni e to je vec za svaku osudu.
Mislim da je pravo prodavca da ne kaze za koliko bi prodao robu.
Licno da sam bio na vasem mestu prodavca, nikada mu ne bih rekao da je pogodio cenu za koju bih prodao model ili bi ga limitirao na 3 pokusaja,ili ako mi se ucini simpaticnim kao kupac pomogao bi sa toplo hladno.
U svakom slucaju Trziste formira cenu(potraznja kupaca)kupac koji ne zna sta koliko kosta  i nije kupac.
Apsolutno te shvatam kako si se osecao iz licnog iskustva,kada sam prodavao kola navalio lik da kupi moj auto, ja sam se obradovao da cu napraviti posao,kad on nema blage veze za koliko bi ja prodao moj auto(svasta)zapeo koliko ga cenim za koliko bi ga prodao itd,ali ja se nisam dao zeznuti nije mogao ni da nasluti za koliko bi ga prodao,nije bio ni blizu,malo je falilo da se izletim i kazem cenu ali nisam se dao prevariti.
Na kraju sam ga ispratio recenicom ,ajde malo informisi se kako se krecu cene pa dodji ponovo.Nikada se nije vratio jer je shvatio da nema sanse da provali koja je cena,tako da i dan danas vozim svoj auto i ne bih ga dao nema tih para.

Moj savet kada prodajete nesto ni slucajno nemojte reci cenu za model, jer postoji sansa da ga prodate za tu cenu.
Moj moto kad nesto prodajem je cena koju sam ja platio plus emotivna stavka(vezujem se za stvari) kupac mozda pogodi cenu proizvoda ali doplata za emotivni index tesko jer samo ja znam kako mi je bez prodate stavke.

misha

Quote from: JRlotpi on November 06, 2010, 12:28:51 AM
Moj savet kada prodajete nesto ni slucajno nemojte reci cenu za model, jer postoji sansa da ga prodate za tu cenu.
Moj moto kad nesto prodajem je cena koju sam ja platio plus emotivna stavka(vezujem se za stvari) kupac mozda pogodi cenu proizvoda ali doplata za emotivni index tesko jer samo ja znam kako mi je bez prodate stavke.

NIJE BILA AUKCIJSKA PRODAJA.
A cak i kada jeste (kao na primer ebay) postoji nadmetanje a i stavka Buy NOW.
dakle postoji nadmetanje a i prodavac kaze za koju bi ga cenu prodao odmah.

jrlotpi@ dobra ti je ova emotivna fora.  :_D

ivanmagd

Rezime cele price je, Ilija druze, mislim da covek tom recenicom nije ispao nevaspitan a kamoli nekorektan, mislim da si ti napravio mnogo vecu gresku sto odmah nisi stavio cenu, pa je i cenkanje ako ga i bude u granicama pristojnostijer se zna pocetna cena, meli licno jako smetaju oglasi bez cene i ono kao saljite ponude i cena po dogovoru, TRT , sta kao ako kupac pozove prodavca onda ce ovaj svojim trgovackim umecima da ga ubedi da kupi, to se jos vidja samo po americkim filmovima iz `80. No ovaj forum nije tu da bi ucio forumase trgovackim sposobnostima.....pozdrav svima.

jrlotpi

Sta cu kad sam emotivne prirode,
Hteo bih da iskoristim priliku da kazem da prodajem mustanga H-9 PTS arf ko pogodi cenu prodacu mu model. :)aplauz