Main Menu

Padovi, lomovi i sve sto to prati

Started by SABURO, August 25, 2008, 01:27:00 PM

Previous topic - Next topic

firebird

Izgleda da niko odavno ništa nije skršio pa evo da ja malo osvežim temu.

Elem, ako ste se nekad pitali kako izgleda avion kad pokušate u punoj brzini da ga proterate kroz granje ....

prvo je usledilo skidanje sa drveta

ispala je i baterija iz kabine i kablićem se obmotala oko jedne grane, naravno, pa je bilo potrebno malo jače mlatnuti po krošnji.Ne znam da li sam tom prilikom još malo doprineo lomljenju modela  :mhm

Desilo se to ovako:

Pošto sam u ranijim letovima primetio  da avion u punom gasu ne drži dobro visinu leta već se blago uzdiže ( neko mi reče da je to normalno zbog napadnog ugla glavnog krila u odnosu na horizontalac), poigrao sam se mixovima na stanici i dobio efekat da se pri max otklonu ručice gasa elevator obori još malo na dole i tako održim pravac. Odem danas na livadu da probam kako ide i postignuti rezultat je bio zadivljujući, avion je leteo pravo k'o strela...Oduševljen takvim letom počeo sam da letim u krug oko livade....ma pesma jedna. Pratim tako pogledom avion, on leti oko nas ko nezdrav i odjednom... FLIP.... iskoči drvo ispred modela......čini mi se da sam ipak uspeo da makar malo smanjim gas pre nego što se avion ko projektil zabio u krošnju.... :sljus
Odem do gazda Joleta, na čijoj livadi inače letimo mi kragujevčani i ljubazno ga zamolim za neku "pecaljku". Odseče mi on neku pritku jedno 8m dužine i onda je usledilo polučasovno skidanje i mlataranje po krošnji.

Procena štete na licu mesta

i kada sam dosao kući i natenane pogledao, stanje modela ipak nije tako loše, može se pokrpi  (fiu)

Eto toliko, a sad odo da pišem neke vedrije teme... (:beer:)

IvanGrozni

Друже, да ти ниси малтарао мало и по околини Младеновца ,аааа  mmmm  Можда си користио и моторну тестеру >:( 
:big smile  ;namig  lol

Требало би да оснујемо клуб моделара љубитеља високог дрвежа.

Gatti.Gatozza

I ja sam juče omlatio YAK-a po ko zna koji put. Dosta je krpljenja, pravi se novi sa pull-pull rudderom, i smanjivanjem težine gde je god moguće. 

misha

ma to drvo u sebi ima neke sile koje privlace model. :)

zajo

Јуче Стенковец

(rip..)
Every model airplane starts in a box and end in a bag :) Ido Segev

disljenko

Znas li sta je uzrok pada...neki otkaz elektornike, mehanicki kvar ili ljudski faktor? Zajo koji ti je ovo motor, jel RCG?

zajo

Ovo nije moi model nego vlasnik je moi drug Ivan. Ja sam letio u taj moment, odjedanput sam izgubio sve komande. Motor je jos radio do sam kraj a model je lertio jos pola minut. Model je 2.2m yak54 sa dle50

saxpg

Uh kakva steta!
Jeste li probali da utvrdite razlog? (prijemnik, napajanje)

zajo

Sumnjamo u regler- upec ali nismo sigurni. Tesko je utvrditi uzrok posebno kad je ovakav cackalice udes. Sve je bilo ne sve strane :) u radus od 4-5m.

marko

Torima, proveri da li radi prijemnik, UBEC i servoi.

Ne mora da znaci da je UBEC riknuo.

Moguce je da se neki konektor od napajanja izvukao ako ih niste osigurali (mozda je i prekidac u pitanju) ili da je neki od servoa izazvao kratak spoj i sprzio prijemnik i/ili ispaznio bateriju.

Bas mi je krivo torima. :'(

M. (pijemo)

WARNING:intentional straight and level flight prohibited!

zajo

Svi konektori bili su osigurani, nijedan servo nije riknuo, prekidaci su prva klasa . Upec iskluci se kad postigne 90 stepena pa opet proradi. Bio je vruc par minuta otkad smo izgubili signal. Po sve izgleda da 8 amp upec nije bio dovoljan jer servoi koriste po 2amp svaki. Ovo treba da potvrdim jos videcemo . Ako je tako svarno smo debili mada ja sam rekao Ivanu da prati mail na flight tech prije jer sam sumnjao ali on nije to uradio. Eto da se izvucem malo.

Gabor

Zalivno polje - Bečej

Cap580-crash-24.06.2012.

Znači ovako... Sa modelom nisam pravio nikakvu novu ili naglu figuru... Leteo sam ga kao uvek do sad. Kako vidite na snimku, u zaokretu nije nastavljao da leti ravno, već je nastavio da upada... Uzrok nije pilotska greška to je sasvim sigurno. Kući sam pregledao model. Ono što mislim da je bio uzrok, bolje rečeno 100% sam siguran da je uzrok, da je popustio šraf na polugici pull-pull servoa i jedna sajla je ostala nedotegnuta... Rezultat: levo krilo je oštećen u korenu, a trup se prepolovio.
Nastavak priče možete pratiti ovde:
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,4674.msg63521.html#msg63521

ak

Quote from: Gatti.Gatozza on March 25, 2012, 04:02:17 PM
I ja sam juče omlatio YAK-a po ko zna koji put. Dosta je krpljenja, pravi se novi sa pull-pull rudderom, i smanjivanjem težine gde je god moguće. 

Ko o cemu, baba o ustipcima.
Ne znam od cega ti je taj Yak ali na slici izgleda kao da je depron. U svakom slucaju neki krt materijal.
Za profilne modele probaj da dodjes do EPP ploca, razlika u izdrzljivosti je prilicno velika.
Ne ugradjuju je bez razloga u branike od automobila.

EPP foam properties

Imas ih i u Madjarskoj koliko vidim.
http://www.modellhungaria.hu/advanced_search_result.php?keywords=epp&osCsid=jp831crkod1ms7m8ifbjngo6a1&x=0&y=0
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

drjack

Ma Gabore nije strasno,  letece taj jos bolje nego do sada....

IVAN3D

\\\" Sve što leti ima nezgodnu osobinu da pada \\\"

ex pseudonijum: GLIDER