Major Boobage je po treći put u svom životu poginuo za opšte dobro, pa sam želeo da vas sve obavestim i usput pomenem par detalja koji će možda nekom biti interesantni.
Konačno, mislim da je jedan od uzroka sva tri pada u sklonosti modela ka tip stall-u. Naravno, tu je i veština pilota da uopšte dozvoli da do toga dođe, kao i da se iz takve situacije izvuče
.
Mogao bih ponovo da okrpim trup kao i prethodnih puta, ali time ne bih bio zadovoljan. Gremlini bi ostali ugrađeni. Radije ću pokušati da napravim novi trup uz neke izmene... ide zima, biće vremena nadam se.
Tokom izrade sam se trudio da bude što više scale. Odstupio sam samo utoliko što su repne površine nekoliko procenata uvećane. Krilo je pod uglom +1.7° a horizontalac je u nuli (mogu se na netu naći različite informacije po ovom pitanju, a meni se ovako činilo najverodostojnije). Ukupan washout je recimo 2°.
Da neko ne pomisli drugačije, sa modelom sam inače vrlo zadovoljan, 4+. Ima scale pojavu, dovoljno snage, ispao je daleko čvršći nego što sam očekivao a da pri tome ukupna masa (850gr) nije prešla očekivanih 900gr. Prostor za bateriju je dovoljno velik pa se lako namešta cg. Zahvaljujući tome primenljive su baterije od 1300mAh/3S do 2200mAh/3S. Ovde je još interesantno da se veličina baterije ne odražava bitno na trajanje leta koje u proseku iznosi oko 12 minuta. Jedina moja zamerka je što se stall lako pretvara u spiralno poniranje. Ako se to desi na visini ispod 15m... ja nisam našao rešenje. Ne ubrajam sebe u iskusne pilote, ali imam ipak dve sezone RC letenja i nebrojeno sati na Iljušinu.
Zadatak je dakle popraviti tu nezgodnu karakternu crtu ovog aviončeta.
Pokušaću da usadim krilo malo dublje u trup, da spustim bateriju koliko je moguće niže, napravim predkrilca ... ali o tome ću uz radove.
Htedoh da podelim i jedno pozitivno iskustvo sa izradom spinera.
Iako sam u početku bio pomalo skeptik, pokazalo se da je sasvim moguće izraditi spiner od stirodura koji je dovoljno dobro izbalansiran i dovoljno čvrst da bez problema podnosi 12000rpm, a pri tome je daleko lakši od kupljenih HK spinera istih gabarita (i bolje balansiran! ). Da ne pominjemo koliko to doprinosi skala izgledu.
Izrada je krajnje jednostavna.
Osim parčeta stirodura pripremi se jedan šraf M6 bez glave
zatim tipla za ivericu (za nameštaj, takođe sa urezanim navojem M6) i jedna matica za kontriranje
Tipli sam probušio slepi kraj, da slučajno ne bi bila plitka kad se koriste tanje elise. Šraf uvrnuo u tiplu tako da proviri 1mm i kontrirao maticom. Lepak - PU.
Vrh šrafa sam namazao sa tovat masti, tek da se PU ne zalepi
Rupa u stiroduru, nešto dublja od dužine tiple, je zabušena na stubnoj bušilici (radi vertikalnosti). Zatim je takođe vertikalno usađena tipla prethodno tanko namazana lepkom
i tako ostavljena preko noći.