Evo mala foto reportaža šta sam sve u zadnjih šest meseci (od poslednjeg pisanja) radio na Lightningu...
Danas kad sam ga sastavio, posle dugo vremena, ponovo sam se oduševio oblikom i veličinom modela.
Još razmišljam šta ću raditi sa ovim modelom, razum kaže da bi bilo najbolje da ga prodam, a srce kaže da bi bilo lepo imati i ovakav model.
Ono što zasigurno znam, pravim ga kao za sebe, a šta će biti do kraja - videćemo...
Ove godine na Top Gun-u pričao sam sa Nik Zirolijem. Veoma se iznenadio kad sam mu rekao da u Srbiji ima 6 njegovih kitova (3 Hellcata, Panther, Stuka i Lightning).
Pitao sam ga šta misli o P 38 i koliko je tačno da ako stane jedan motor model obično pada u kovit.
Rekao mi je da je on imao nekoliko P 38-mica da mnogo dobro lete, da je najviše pažnje posvećivao štelovanju motora i njihovoj sinhronizaciji.
Čuo sam i priču pod kakvim uglovima postavlja motore i da nikada nije koristio flapsove koji se izvlače, kao na pravom Lightningu...
Kako rekoh, videćemo do kraja šta ću raditi sa ovim modelom. Za sada ću se malo više posvetiti ovom projektu. Željan sam "stolarskog rada"...
Danas sam "brucenzi" napasovao uške i centroplan.Veoma sam zadovoljan kako sve naleže. Večeras ću nalepiti i napadne ivice...
No, za sada, evo slika šta se sve radilo...
Stali smo kod uški koje su bile izplankirane samo sa gornje strane (2 strana ovog topika).
Pošto tada još nisam imao bajonete, radove sam nastavio na centroplanu. Prvo sam izplankirao donji deo kabine. Radijus je popriličan, pa je plankirano sa tankim letvicama 3 mm balze.
Pre šmirglanja donji deo je izgledao ovako...
...ali nakon te operacije...
Zadnji deo...
U centroplan, sa svake strane, morao sam da ugradim po četiri klocne od tvrdog drveta. Kroz njih je probušen otvor kroz koji će prolaziti šraf za stezanje bumova (trupova).
Klocne sam napravio kod stolara i odradjene su od bukovine. Naravno svaka je drugačijeg oblika i veličine...
Nakon finog upasivanja, ulepljene su u centroplan...
U medjuvremenu su stigli bajoneti...
Sastavio sam kompletan model...
Posle ovoga, mogao sam da zatvorim prednju donju stranu...
Negde na sredini profila ulepio sam čamovu pločicu u koju će se uvrtati šraf za stezanje uške uz centroplan...
Potom je izplankiran kompletan donji deo...
Na uškama je napravljena konstrukcija kroz koju prolazi šraf za stezanje...
Sa tankim slojem akrilnog gita, pregitovan je ceo centroplan...
Izplankirane su i uške...
...i kako rekoh, danas sam ih fino upasovao, poravnao napadnu i izlaznu ivicu, i prelaze sa centroplana na ušku...
Krila su malo povijena prema gore. Takodje su dosta i izvitoperena u zadnjem delu...
Kad sa sastavi, Lightning je baš velik...
Pozdrav
Mirče