Hteo sam da dodam nesto slika i da iskuckam neke detalje cisto kao referencu za sve koji zele da prave.
Krilo :
Isti sistem kao kod Spitfire-a s tim da sam na ojacanje (spar) dodao jos jednu "traku" foamborda koja se lepi na spar cisto da pojacam sve malo. Ono malo parce se lepi na kraju gde dodje servo.
Po nacrtima i slikama IK-3 nije imao dihedral (uh...kako se kaze na Srpskom?). Krilo mu je bilo odozgo ravno a odozdo je islo na gore od centra ka vrhu krila.
Ja sam to uzeo kao referencu da ga ipak napravim da ima dihedral zbog malo stabilnijeg leta. Izmerio sam na crtezu ugao od 3 stepena pod kojim se suzava krilo na gore i toliko sam stavio dihedral na krilo. Spar je pod tim uglom ali se na donjoj slici ne vidi.
Sastavljanje fuselage ista prica kao Spit
Pre lepljenja krila za fuselage kontrola da se sve poklopi sa centralnom linijom.
Od nazad
Od napred - (U pozadini prva verzija sa hladnjakom. Nisam tretirao foamboard i oljustio se od vlage...
)
Na sledecoj slici je prikaz formera za ledja na prvoj verziji koju sam pravio po uzoru na prvu verziju IK-3 (prototip)
Iako sam uspeo nekeko to da zalepim ima jako puno krivina i tesko je lepiti. Druga verzija je radjena po drugoj finalnoj verziji IK-3.
Prva verzija
Druga verzija :
Ovde cu samo ponovo da napomenem da sam morao da trimujem poslednja dva fromera malo jer mi poster board (hamer) nije legao lepo. Na planu sam to korigovao (smanjio) po nekim merama od trimovanih formera i nisam mogao da testiram pa samo obratite paznju pre lepljenja i trimujte ili napravite veci former ako hamer ne lezi lepo. Ova slika druge verzije je pre modifikacije i vidi se lepo na slici da su formeri previsoki i da sam tu omasio.
Ovo je jedina slika koju imam posle trimovanja, nadam se da se primeti drugi oblik i manji former. Oba serva su u istoj liniji jedan iznad drugog. Vislji za elevator, nizi za rudder.
Detalj pre lepljenja
Ovde se vidi da nisam lepo uradio poster board na ledljima... Ima dva udubljenja. Nadam se da ce farba to da zamaskira.
To je u sustini bio najtezi deo u celoj prici, uklapanje hamera na ledja. Pokusacu da za narednu verziju uradim spojeve izmedju formera kao kod balaza modela cisto da taj hamer ima vecu povrsinu za koju moze da se uhvati.
Ovde sam postavio prvu i drugu verziju da vidim razlike u izgledu
Krivine na krilu (Wing fillets) su cisto estetski deo. Pravi IK je imao ta zaobljenja a model naravno mnogo lepse izgleda sa njima. Isekao sam ih s tim da sam na strani koja se lepi oljustio papir i osmirglao penu dok nije koliko toliko lepo legla u ugao.
Rupa koja se vidi iza je originalna pozicija za drveni drzac na powerpodu. Ja sam skratio powerpod malo pa sam pomerio tu rupu napred. Malo parcence špera je da ojaca rupu gde prolazi drzac.
Detalj sa repa : Ojacao sam sa 3mm carbon fiber trakama jer sam hteo da se osiguram da je nazad sve kompaktno. Na stabilizatoru sam usekao foam do pola i ubacio trake koje sam posle zalio glue gun-om. Na elevatoru sam samo nalepio parcence kao ojacanje cisto da se ne vitoperi kada servo vuce horn.
I za kraj jedna mutnjikava samo radi poredjenja Spit i IK-3
Pozdrav