Slazem se sa dosta stvari u Nedbojsinom predogu, sa par nejasnoca.
Prvo, zamolio bih nekoga da mi da link sa oznakama zona, ne mogu daizguglam koja je oznaka za koju zonu (sta je to G zona na primer)?
Drugo, nije definisano sta sa letovima van G zone (za koju predpostavljam da je urbana zona)? Za urbane zone naravno da se mora prijaviti, ali sta je sa livadama, brisanim prostorima na periferiji....? Prakticno svako mesto u zemlji bi trebalo biti neka zona, ili je to vec definisano? Treba dopuniti ovaj predlog.
Polaganje za ispitivace i licence? Ko su ispitivaci i sta oni polazu? U istoj recenici je pomenut "svaki modelar", pa mi nije jasno da li se ovde misli da treba neki ispitivaci ili modelari da polazu nesto i sta? Ako se misli da modelari/hobisti treba da polazu vozacki ispit, to je pa tek nedefinisano, jer onaj koji ulazi u hobi ne zna nista, znaci automatski treba biti i organizovana obuka. Ko ce organizovati to u svakoj opstini... sad u pricu ulaze aero klubovi koje nemamo.... Treba se ovo dopuniti malo, jer je vrlo osetljiva tacka.
Na kraju, ja bih parkflajere izuzeo iz cele price, jer su igracke male mase koje ne predstvljaju realnu opasnost. I do sada se letelo, i totani dunsteri kupe avioncic stiroporac raspona do 1m pa se priuce da voze ( za ime sveta, kao ovo
http://www.rcsrbija.rs/avioni/jedrilice-sa-motorom/sky-surfer-780-ftr-model-motor-glider ). I nisam nikada cuo da je neki ovakav avioncic naravio neko sranje. Ne treba coveka zatrpavati tolikim obavezama zbog igracke za dete. Jos jedna pozitivna stvar ovde je sto nam ne bi trebala posebno organizovana obuka, vec kada covek leti neko vreme, pa se nauci, i ako odluci da ga to privlaci i da bi kupio MODEL a ne igracku, e onda mora da pokaze to sto je naucio i dobije licencu za nesto sto ima dovoljno kineticke energije da povredi nekoga ili napravi stetu, da se osigura i tako dalje. Kao kategorija do 50 kubika u saobracaju, nesto slicno, ako hoces da posle tomosa predjes na Yamahu od 250 kubika, moras da polazes. Dakle, parkflajeri, 0.5kg, 300m domet, 100m visina, ja bi to ostavio kao nevidljivu kategoriju za zakon jer ceo svet to leti svuda, i definisao bi je kao edukativnu kategoriju za sve ljude dobre volje.
Eto, jedno misljenje za dodatak Nedbojsinom predlogu.